De discussie

Wordt poker gezien als kansspel of behendigheidsspel? Dat is een vraag die de gemoederen al een aantal jaren bezig houdt. Volgens  mensen in het pokerwereldje is het wel degelijk een behendigheidsspel. Het worden van professioneel pokerspeler is namelijk niet gebaseerd op geluk hebben, maar op het leren en ontwikkelen van specifieke kennis omtrent verschillende strategieën en speelwijzen. Tot 2014 was de Nederlandse overheid, net als vele andere mensen het hier niet mee eens. Poker droeg toen de stempel kansspel, dit werd in 1998 door de Hoge Raad bepaald.

Keerpunt poker in 2014

In 2014 liep er een rechtszaak tegen drie heren die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het organiseren van een illegaal pokertoernooi. Het organiseren van een pokertoernooi is illegaal omdat het in strijd is met de wet op kansspellen, waar het zoals gezegd op dat moment toe behoorde. De advocaat van de drie heren pleitte ervoor dat het ging om een toernooi dat geheel in het teken stond van een populair behendigheidsspel. Na een aantal uren kwam de rechter met zijn uitspraak en stelde de drie heren en hun advocaat in het gelijk. Poker wordt sinds deze uitspraak dan ook door de overheid gezien als behendigheidsspel.

Terecht of niet?

Experts op pokergebied zijn het hier absoluut mee eens. Echter is er ook een groot aantal mensen die het hier niet mee eens zijn. Zij vinden dat je niet kunt zeggen dat poker op alle niveaus tot een behendigheidsspel behoort. Als beginner  val je in hun ogen meer terug op geluk, als ervaren speler is dat minder het geval. Omdat de scheidslijn tussen beginner en ervaren speler moeilijk te bepalen is blijft de overheid bij hun standpunt dat poker op alle niveau’s tot een behendigheidsspel behoort.

Wil je meer weten over alle regels van poker lees dan hier alles over de regels.