Dit jaar is een recordbedrag aan boetes opgelegd door de Kansspelautoriteit(Ksa).Dit meldt de Ksa afgelopen vrijdag. Dat is 200% ten opzichte van 2018, in dat jaar werd namelijk een totaal van 1.7 miljoen euro aan boetes uitgedeeld.

Vooral online gokspellen zoals poker en blackjack moeten het ontzien. In totaal kregen tien bedrijven een boete voor het illegaal aanbieden van deze spellen. Dit waren partijen als; Exinvest/1XCorp, Casumo Services, Onisac, Simbat, Spinity, Trannel International, ElectraWorks, TSG Interactive Gaming Europe, Royal Panda en LeoVegas.

Verhoging

Volgens de voorzitter van de Ksa René Jansen heeft de verdubbeling van het totale boetebedrag te maken met meerdere factoren. De hoogte van de boetes zijn verhoogd en zo waren boetes van eerder 150.000 naar 200.000 euro verhoogd. Tevens waren er meer grote bedrijven in overtreding dan voorheen.

De Ksa grijpt niet zomaar in en het opleggen van sancties is het laatste middel dat ingezet wordt. Bij 41 partijen zijn er vergunningen voor speelautomaten ingetrokken.

Niet betalen

Boetes werden overigens niet altijd betaald. De Ksa is dit jaar 890.000 euro misgelopen doordat de bedrijven gewoon besloten niet te betalen. Echter is nog altijd meer dan voorheen. Dit komt mede doordat de Wet Kansspelen op afstand is aangenomen door de Eerste Kamer.

Hierdoor kunnen bedrijven die hun boete niet betalen als onbetrouwbaar gezien worden en krijgen daarom geen vergunning wanneer de wet ingaat naar verwachting op 1 januari 2021.