Er is momenteel veel aan het gebeuren op het gebied van online poker. De regelgeving wordt over de hele wereld aangepast. Sommige landen scherpen de regels aan waar andere landen juist soepeler worden wat betreft de wetgeving. Ook de aanbieders van online poker zijn bezig met innoveren. De poker websites proberen steeds meer vormen van poker aan te bieden. Dit gaat van jackpot poker tot 5 card Omaha.

Pokerstars is de laatste jaren overduidelijk de grootste op het gebied van online poker. In Amerika werd het aanbieden van online poker van de ene op de andere dag verboden. Veel aanbieders hebben deze dag, die later bekend werd als “black friday”, niet overleefd. De poker websites moesten veel spelers in één keer uitbetalen en er vielen miljoenen spelers weg. Pokerstars heeft hun grootste concurrent toen overgekocht en de spelers als één van de weinige netjes uitbetaald. Dit betekende dat de concurrenten van Pokerstars voor een groot deel verdwenen en dat veel spelers een positief beeld bij het bedrijf hadden.

Amaya koopt Pokerstars

De oprichters van Pokerstars waren beide groot fan van het spel. Isai en Mark Scheinberg respecteerde de mening van de gebruikers en luisterde naar de verschillende opinies in de poker-wereld. In 2014 kregen de broers een aanbod van 4,9 miljard van Amaya Gaming voor hun bedrijf. De broers gingen hiermee akkoord en de grootste aanbieder van online poker werd onderdeel van een ander bedrijf. Er waren al snel veranderingen te zien. Zo ging Pokerstars, naast poker, ook casino spellen en sportweddenschappen aanbieden.

Pokerstars verhoogt de rake

Sinds de aankoop van Amaya werd eigenlijk pas duidelijk hoeveel macht Pokerstars op de online pokermarkt heeft. Toen de broers nog zeggenschap hadden over het pokerbedrijf, maakte zij beslissingen waar zowel de spelers als Pokerstars profijt bij hadden. De strategie van Amaya bleek echter niet hetzelfde te zijn. Het bedrijf voerde steeds meer veranderingen in waar veel spelers niet blij mee waren, maar omdat er geen goede alternatieven zijn, waren ze toch genoodzaakt bij de site te blijven spelen. In december van 2015 bereikte de woede van de vaste spelers een hoogtepunt. Amaya besloot de zogeheten “supernova elite” bonus op te heffen. Dit hield voor sommige spelers in dat zij op jaarbasis meer dan 100.000 dollar aan bonussen misliepen.

Poker websites verdienen voornamelijk geld door middel van rake. Dit is een percentage van de pot die bij iedere hand wordt ingehouden door  de aanbieder van het pokerplatform. Bij toernooien bestaat de rake uit een deel van het inschrijfgeld. Pokerstars heeft altijd een veel lagere rake geboden dan de concurrentie. Dit was mogelijk omdat zij veel meer spelers hadden dan de concurrentie. Inmiddels is de rake van Pokerstars vergelijkbaar met die van de concurrenten.

De complexe markt van online poker

In veel andere markten zou er al snel een concurrent proberen om de positie van marktleider over te nemen. In de poker wereld is dat echter erg lastig. De professionele spelers hebben slechte spelers nodig, die bereid zijn om geld te verliezen. Deze spelers worden ‘vissen’ genoemd. De vissen kiezen vooral voor een positieve ervaring en hechten waarden aan bijvoorbeeld een mooi design. Zij onderzoeken over het algemeen niet waar zij de minste rake betalen, maar willen een spelletje spelen voor geld. De software van Pokerstars ziet er goed uit en de website heeft een gigantisch marketingbudget. Pokerstars heeft bijvoorbeeld sponsordeals met Christiano Ronaldo, Neymar en Rafael Nadal.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een concurrent opstaat die het Pokerstars moeilijk gat maken. Toch zijn er partijen die stappen maken om in de toekomst de concurrentiestrijd aan te gaan. Een snel groeiend bedrijf is bijvoorbeeld Microgaming Poker Network. MPN is onderdeel van Microgaming, dat online blackjack, slots en andere gokspelen aanbiedt. Voor black friday opereerde de poker tak van Microgaming onder de naam Prima Poker. Zij overleefde deze dag echter niet en hebben een doorstart gemaakt en de naam veranderd. Vooral voor spelers die lagere limieten spelen is MPN een goede optie. De rake op de zogeheten ‘micro stakes’ zijn bij MPN verreweg het laagst.

Naast bestaande aanbieders, zijn er ook berichten over nieuwe bedrijven die de markt willen betreden. Phil Galfond heeft bijvoorbeeld bekend gemaakt zijn eigen poker website op te richten. De high stakes professional heeft eerder al de zeer succesvolle trainingssite RunItOnce.com opgericht. Omdat Galfond alles weet van het bestaan van een professionele speler, heeft hij kennis waarover de andere aanbieders niet beschikken. Het is nog niet bekend wanneer RunItOnce de pokerwebsite gaat lanceren.