De ChristenUnie is van mening dat het kabinet meer moet gaan doen om kinderen te beschermen tegen onlinegokbedrijven. Iedereen kan super eenvoudig een account openen op één van deze websites. Zo kunnen jonge kinderen leeftijd al op jonge leeftijd online gokken en verslaafd raken.
“Dat moet zo snel mogelijk”, zegt Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

Vergunning invorderen

In 2021 gaat de nieuwe wetgeving wat betreft het onlinegokken in werking. Dit houdt in de Nederland onlinegokken legaliseert en dan is het dan de Kansspelautoriteit om op te treden tegen bedrijven die zich niet houden aan de leeftijdsgrens. Het moet dan de bedoeling zijn dat zij hun vergunning verliezen. Uit een NOS-onderzoek blijkt dat gokbedrijven hun verantwoordelijk niet nemen als het gaat om kinderen die zich bevinden op hun website.

Het gaat om zowel aanbieders die wel of geen vergunningen hebben. Een Toto, Unibet en Bwin vallen hier allen onder. De Kansspelautoriteit voerde in 2016 al enkele onderzoeken uit en kwam toen tot de conclusie dat deze websites geen effectieve leeftijdscontroles uitvoerden. Helaas legde deze nog geen boetes op, zodat de bedrijven in kwestie door konden gaan met hun praktijken.

Prioriteit

Bestuursvoorzitter René Jansen benadrukt dat het beschermen van jongeren wel degelijk hoog op het lijstje van prioriteiten staat. “We delen wel boetes uit aan sites zonder vergunning, maar doet dat vanwege het feit dat ze zich richten op de Nederlandse markt. Dat mag niet”, zegt hij tegen de NOS.
Of dat daadwerkelijk ook maar iets uithaalt is de vraag. Vandaar dat er in de nieuwe wetgeving een zo goed mogelijk voorstel komt wat betreft het beschermen van kinderen. We zullen het binnenkort meemaken.