Buitenlandse gokbedrijven die illegaal online gokken aanbieden zijn voor de Nederlandse overheid een doorn in het oog. De boetes die deze bedrijven krijgen opgelegd zijn moeilijk te innen. Dit constateert de Kansspelautoriteit (KSA). Het gebrek aan afspraken met andere landen zorgt ervoor dat er veel onduidelijk is over hoe de bedrijven beboet kunnen worden.

Wanneer een bedrijf de kansspelwet overtreedt riskeren zij een boete variërend van €10.000 tot 10% van de jaaromzet. Bestuursvoorzitter van de Kansspelautoriteit Jan Suyver is tevreden over de hoogte van deze boetes maar stelt dat zij van weinig nut zijn wanneer deze niet geïnd kunnen worden.

De KSA probeert al jaren druk uit te voeren op de Nederlandse politiek om het innen van de internationale gokboetes te versimpelen. Dit terwijl legalisatie van het gokken in Nederland legaal naar verwachting  in begin 2018 eindelijk van start zal gaan. Dit zal het mogelijk maken voor buitenlandse bedrijven om een gok vergunning aan te vragen in Nederland.

Suyver hoopt dat ruim 80% van de bedrijven die gokdiensten aanbieden zullen ingaan op de legalisatie en een vergunning zullen aanvragen. Zij zullen naar verwachting 29% belasting afdragen aan de overheid.